Сільське господарство

Застосування в сільському господарстві

Инертний, хімічно та біологічно стійкий та стерильний.
Поради по застосуванню.

Всім культурам для нормального розвитку потрібні певні умови, однією з яких є якість грунту, на якому відбувається процес вирощування. Земляна суміш повинна бути добре проникною для повітря і води, що важливо для правильного розвитку рослини.

 

Кожен, хто хоча б раз пробував вирощувати садово- городні та декоративні культури в домашніх умовах, на відкритому грунті або в теплицях, стикався з проблемою злежування і затвердіння грунту, яке тягне за собою обмеження доступу повітря і вологи до кореневої системи, внаслідок чого рослина розвивається повільно і як правило старіє і гине.

 

Також квітники та городники стикаються з проблемою загнивання коренів рослини від переливу і вимивання корисних речовин з грунту при використанні різних добрив і добавок.

 

Щоб уникнути всіх цих неприємних факторів і домогтися найбільшої ефективності незмінних земляних сумішей, рекомендується додавання невеликої кількості вермикуліту - мінералу, який за багаторічними спостереженнями досить ефективно створює сприятливий мікроклімат для розвитку кореневої системи і рослини в цілому.

 

Вермикуліт - це екологічно чистий мінерал з групи гідрослюд, який утворюється в земній корі. После обробки при температурі 800-1000 °С він перетворюється в сипучий лускатий матеріал. Завдяки вмісту оксидів таких мікроелементів як кальцій, магній, калій, алюміній, залізо, кремній - вермикуліт є ефективним біостимулятором росту рослини. Маючи високі сорбційні і аераційним властивостями, вермикуліт є відмінним регулятором повітряно-вологого режиму, позитивно впливає на розвиток кореневої системи.

 

Вермикуліт має високий коефіцієнт водопоглинання - 400% (100гр. вермикуліту поглинає 400 мл води). Він легко вбирає вологу і також легко віддає її рослині, створюючи оптимально вологе середовище для живлення коренів.

 

Вермикуліт - високопористий мінерал, у якого між лусочками знаходиться повітря. Це будова дозволяє домогтися від субстрату необхідних аераційних властивостей, при яких земля не злежується, не утворюється кірка на її поверхні, вона залишається пухкою.



Властивості:

• питома вага - 65-150 кг / м 3 (в залежності від розміру гранул);

• ємність водопоглинання ~ 400 -530%;

• рН 6,8-7,0 (нейтральний – слабко лужний) ;

• вміст магнію - 10-14%, калію - 3-5%, кальцію - 1,2-2%, марганцю - 0,8-1%, заліза - 5,6-6,5%, кремнію - 34-36 %.

Інертний, хімічно і біологічно стійкий і стерильний.
Не містить важких металів.

Застосування вермикуліту, для вирощування будь-яких культур, значно прискорює не тільки пророщування насіння, але й подальший їх розвиток.

 

На початковому етапі насіння культури змішують з вологим вермікулітом марки Superfine фр.1, розфасованих в поліетиленові пакети, поміщають в тепле місце до їх проростання.

 

Пророщене насіння висіваються в ємності з грунтосуміші, яка складається з 1 частини вермикуліту марки Fine фр.2 і 2-х частин грунту. Правильно приготовлена грунтова суміш допоможе швидше зійти розсаді, вберегти її від кореневої та стеблової гнилі (чорна ніжка).

Для пікірування використовується грунтова суміш до складу якої входить 1 частина вермикуліту марки Fine фр.2 і 2-3 частини грунту. Все ретельно перемішується і розноситься по стаканчиках.

 

При висаджуванні розсади у відкритий грунт для кращого укорінення в кожну лунку додати 2-3 столові ложки вермикуліту марки Fine фр.2 або Medium фр. 4. Таке внесення вермикуліту допоможе підтримати постійну вологість біля кореневої системи і полегшить догляд за рослинами.

 

Перед посівом насіння у відкритий грунт в грядку по всій довжині вноситься вермикуліт марки Fine фр.2 або Superfine фр.1 і Medium фр. 4 (50:50), з розрахунку 1 столова ложка на 10 см.

 

Внесення вермікуліту разом з картоплею при посадці 0,5 склянки (1 жменю) вермикуліту марки Medium фр. 4 або Fine фр.2 на лунку дозволяє досягти оптимальної крупності бульб у посушливий час року.

 

Найбільш ефективним є застосування вермікуліту в поєднанні з комплексом мінеральних добрив (азотно-фосфорних і калійних, у співвідношенні 1:1:1). Завдяки своїй будові пористі гранули вермікуліту вмить вбирають вологу і добрива, віддають їх поступово, створюючи сприятливі умови для живлення кореневої системи.

 

В даний час вермикуліт дуже успішно використовується в тепличних господарствах. Його застосовують, додаючи в грунтосуміш, для підтримки оптимального повітряно-вологого режиму. Для цих цілей використовується вермикуліт марки Fine фр.2 або Medium фр. 4.

Як показали детальні дослідження властивостей субстратів торфу, вермикуліту, перліту, цеоліту та їх сумішей - кращий водно-повітряний режим виявився у торфу і вермикуліту, і в сумішах з рівних частин торфу з вермікулітом і торфу з перліту. Ці субстрати характеризувалися високою вологоємністю і найбільш низькою об'ємною вагою.

 

Субстрат, до складу якого входить вермикуліт, позитивно впливає на кількість коренів першого порядку, їх довжині і об'ємі кореневої системи.


Слід зазначити, що при додаванні вермікуліту до 50% у торф'яну масу вологість, навіть в умовах посухи, залишається практично постійною.

 

Багато тепличні господарства працюють за «голландською технологією». У своїй технології вони використовують вермикуліт марки Superfine фр.1 або Fine фр.2 в якості присипання, після внесення насіння в грунт.

 

Ефективно позначається внесення вермикуліту для приготування компостів. Для цього використовується підстилковий гній, пташиний послід, торф, подрібнена солома та стебла різних культур, за винятком бадилля картоплі, помідорів та огірків. На кожен центнер органічної суміші додають 3-4 відра вермикуліту марки Fine фр.2 або Medium фр. 4.



Поради із застосування:

 

• При живцюванні різних культур застосовується субстрат з вермикуліту марки Fine фр.2 і торфу в співвідношенні 1:1. Реакція середовища торфу слабокисла (pH-5, 6), а у вермікуліту нейтральна або слаболужна (pH - 6,8-7), що відповідно до результатів укорінення є сприятливим для живців більшості культур. Коренева система черешка за таких умов формується більш розвиненою. Найбільш ефективним стає субстрат, просочений так званої "каліфорнійської" сумішшю, або будь- якими іншими мінеральними добривами. Вплив такої суміші, в першу чергу, позначається на числі коренів першого порядку, їх довжині і обсязі, так само на терміни пробудження нирок. Характерно, що позитивний вплив мінеральних сумішей в субстраті продовжує позначатися на місці висадки та укорінення навіть на другий рік.

 

• Для кращого вкорінення саджанців плодових, ягідних і декоративних культур рекомендується застосовувати вермикуліт марки Medium фр. 4, або Medium фр. 4 і Large фр.8 (1:1). Норма внесення - 30% від об'єму лунки.

 

• Для мульчування пристовбурних кіл плодових дерев використовують вермикуліт марки Large фр.8, або Medium фр. 4 і Large фр.8 (1:1). Витрата становить 6-8 л на 1 м2, під ягідні кущі 3-5 л на 1 кв.м., під квіткові кущі 2-3 л на 1 кв.м. Для мульчування необхідно перекопати грунт навколо кореневої системи дерева або куща, посипати вермікулітом і закрити його в грунт.

 

• При вирощуванні декоративних газонів і галявин перед посівом вноситься 4-5 л на 1кв.м.вермикуліту марки Fine фр.2. Така добавка допоможе значно швидше проростити насіння і полегшить вашу роботу з залицянню за покривом.

 

• Вермикуліт слабогігроскопічен: при вологості 40-60% його вологість становить 6-8%, при 100% - не більше 10-11%. До того ж, вермикуліт має високу адсорбційної ємністю по відношенню до різних продуктів газообміну плодів.


Ці особливості дозволяють використовувати вермикуліт для зберігання овочів, фруктів і цибулин квітів. При цьому зменшується рівень відходів, що виникають у випадку розвитку гнилі, сповільнюються процеси росту в бульбах, зберігаються смакові якості і харчова цінність овочів і фруктів.

 

Пересипаючи плоди при тарному і безтарного зберігання можна зберегти врожай, забезпечивши себе на тривалий час смачними, здоровими і корисними продуктами.

 

Овочі або фрукти закладаються в ящики пошарово, перекладаючи кожен ряд плодів шаром спученого вермикуліту, товщина якого, залежно від розміру плодів коливається від 2 до 5 см.

 

На другий рік спожитий вермикуліт можна застосовувати після прожарювання або просто вносити його навесні в грунт (без прожарювання).

 

Вивчення властивостей вермикуліту протягом багатьох років проводилися Сільськогосподарської академією ім. Тімірязєва, НДІ торф'яної промисловості, Інститутом картоплярства при Українській академії аграрних наук, Інститутом землеробства України.


За результатами досліджень та випробувань фахівці зробили висновок, що застосування вермикуліту дозволяє:


• поліпшити структуру легких (піщаних) і важких (глина і суглинки) відкритих грунтів;

• оптимально регулювати повітряно-вологісний режим;

• активно стимулювати ріст кореневої системи і рослини в цілому;

• зменшити кислотність і процес засолення незмінних грунтів на 8-14%;

• збільшити ефективність дії добрив;

• знизити захворювання кореневою гниллю;

• збільшити збереження овочів і фруктів на 10-16%;

• збільшити врожайність на 12-17%.